Thursday, June 16, 2011

DR HASSAN ALI
Datuk Dr Hassan Ali tidak lagi menjadi Pesuruhjaya PAS Selangor.

Dr Hassan Ali bekas Timbalan Pengarah BTN kemudiannya menjadi pakar motivasi yang terkenal di negara kita.

Bila Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat dari semua jawatan parti dan kerajaan, maka Dr Hassan Ali memulakan hari-harinya dengan berceramah di rumah kediaman Anwar Ibrahim.

Antara kenyataan Dr Hassan Ali yg saya masih ingat:

Semua Menteri Besar Selangor dalam sejarah terlibat dengan rasuah. Maksudnya semua MB Selangor di bawah pemerintahan kerajaan Barisan Nasional di Selangor. Dan sudah patinya kenyataan beliau ini sebelum kes-kes yang dikesan sewaktu pemerintahan Datuk Khalid.

Beliau berhasrat untuk menghapuskan arak di Selangor hingga kini kilang Carlsberg tersergam gagah di tepi lebuhraya Shah Alam.

Baru-baru ini saya terjumpa Dr Sidek Baba dalam seminar di Kuala Lumpur, saya bertanya mengenai Dr Hassan Ali, jawab Dr Sidek Baba:"Dr Hassan Ali kawan saya, beliau boleh diajak berunding bukannya seperti rakan-rakan lain dalam Pakatan Rakyat" (yang dulunya bersama BN) dan bekerja dengan kerajaan BN).

Mungkinkah lucutnya jawatan Pesuruhjaya PAS ini ada kaitan dengan penentangan Dr Hassan Ali terhadap "arak" di Selangor di bawah pentadbiran PKR Selangor?

Hanya mereka yang mempu memberikan jawabannya...

No comments:

Post a Comment