Monday, October 5, 2009

CERITA PUKUL

Seorang Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO Datuk Abd Azeez Abd Rahim dilaporkan dipukul sewaktu hari penamaan calon Pilihanraya Kecil Dewan Undangan Negeri Bagan Pinang, Port Dickson. Beliau yang mengiringi Tan Sri Mohd Isa Abd Samad mendakwa dipukul oleh penyokong parti pembangkang.

Apa agaknya ulasan parti pembangkang terhadap tuduhan ini?

Mungkin saya boleh mencadangkan beberapa jawapan daripada parti pembangkang.

Pertama, benarkah yang memukul dari penyokong parti pembangkang? Mungkin si pemukul sememangnya tidak berpuashati dengan Datuk Abd Azeez. Ketidakpuasan hati yang berbentuk peribadi tidak boleh disamakan dengan perselisihan parti. Mohd Sabu penceramah handalan PAS pernah menyebut kalau orang gila yang buat pun perkara yang tidak senonoh maka UMNO akan tetap tuduh PAS.

Kedua, cerita atau insiden memukul ini sengaja diadakan oleh parti UMNO sebagaimana biasa kononnya parti pembangkang selalu bertindak ganas. Parti pembangkang sebelum ini menahan bas, menakut-nakutkan pengundi dan UMNO telah kehabisan modal untuk mempertahankan tuduhan rasuah yang umum telah mengetahui.

Ketiga, rakyat telah muak dengan UMNO dan Barisan Nasional maka rakyat bertindak dengan kemahuan sendiri tanpa disuruh oleh parti pembangkang. Maka parti pemerintah mesti sedar bahawa mereka sebenarnya telah ditolak oleh rakyat. Alasan ketiga ini sudah sebati dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak beliau masih menjalani hukuman penjara.

Keempat, kadangkala demokrasi melalui sistem pilihanraya malah selalunya tidak boleh diharapkan untuk mencapai keadilan dan kesejahteraan rakyat. Pilihanraya adalah alat pemerintah melalui Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) untuk meneruskan kerakusan pihak UMNO/BN. Ini adalah trade mark Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Maka bolehlah pilih mana yang bersesuaian dalam konteks PRK DUN Bagan Pinang.

Namun apa yang jelas memukul orang tetap menjadi kesalahan. Yang bersalah tidak boleh dilepaskan begitu sahaja..gunakan tangan untuk mengundi memilih kerajaan bukan untuk memukul...


No comments:

Post a Comment