Tuesday, October 13, 2009

7 WASIAT RAJA MELAYU

Raja-raja Melayu telah mewasiatkan kepada bangsa Melayu 7 perkara yang sekiranya berpegang teguh kepadanya orang Melayu akan aman, sejahtera dan selamat.

Wasiat tersebut disampaikan sewaktu Raja-raja Melayu menurunkan tandatangan persetujuan pembentukan Persekutuan Tanah Melayu pada 5 Ogos 1957.

7 wasiat Raja-raja Melayu itu mest diingati dan dihayati. Fikirkanlah samada wasiat Raja-raja masih relevan atau tidak.

Wasiat Pertama:
Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung Persekutuan Tanah Melayu (kini Malaysia).

Wasiat Kedua:
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, tanah simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain.

Wasiat Ketiga
Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta milik kamu, kami tubuhkan Rejimen Askar Melayu selain untuk membenteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara.

Wasiat Keempat
Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kedaulatan Raja-raja Melayu memerintah negara ini.

Wasiat Kelima
Kami isytiharkan Islam adalah agama Persekutuan.

Wasiat Keenam
Kami tetapkan Bahasa Kebangsaan ialah Bahasa Melayu

Wasiat Ketujuh
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada kepada Raja-raja Melayu untuk melindungi keistimewaan orang-orang Melayu dan kepentingan sah kaum-kaum lain (kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

No comments:

Post a Comment