Wednesday, October 14, 2009

MEMBASMI POLITIK WANG

Satu isu besar yang sering dikaitkan dengan UMNO ialah rasuah atau politik wang. Ceramah-ceramah parti pembangkang selalu menggunakan isu ini. Kata Salehuddin Ayub, UMNO dan rasuah seperti nyawa dan jasad, Mohamad Sabu pula berkata, UMNO dan rasuah seperti kentut dan buang air besar. Di warung-warung kopi mahupun di coffee house, orang bercakap kononnya rasuah yang tidak dapat dibuktikan menjadi perkara biasa dalam UMNO. Kalau tidak ada 'wang tepi', jangan harap nak memegang jawatan dalam parti UMNO.

Itu kata-kata orang yang mengikuti perkembangan politik tanahair. Itu pandangan atau persepsi orang. Persepsi tdak selalunya betul. Namun bila ada persepsi yang tidak baik atau serong, kita tidak boleh membiarkan terus persepsi negatif dan merugikan terus bersarang dalam hati dan pemikiran orang.

Tanggapan negatif mesti dikikis. Nama baik UMNO mesti dipertahankan. Jasa pejuang UMNO yang ikhlas jangan ditenggelamkan oleh laku segelintir pengkhianat UMNO.

Mungkin sukar untuk menghapuskan politik wang seratus peratus sekaligus. Namun, sistem yang disusun oleh parti Melayu terbesar itu boleh menyekat bagi tujuan mengurangkan politik wang yang semakin membudaya.

Tun Dr Mahathir pernah menangis dalam Perhimpunan Agung UMNO sewaktu berucap menasihatkan ahli UMNO supaya jangan menjadikan UMNO sebagai persatuan orang kaya. Mereka yang mempunyai wang yang banyak sahaja yang boleh menguasai UMNO dan akhirnya agenda perjuangan utama bangsa Melayu diketepikan.

Perjuangan UMNO telah melahirkan ramai orang kaya Melayu melalui dasar yang dilaksanakan oleh kerajaan. Sepatutnya dengan bertambahnya bilangan orang Melayu yang kaya, maka semakin mudah untuk melahirkan ramai lagi orang Melayu yang berjaya dalam bidang pelajaran lantaran tidak putus biaya, tabung zakat semakin berisi, bilangan orang yang mengerjakan umrah memungkinkan semakin tumbuh syarikat pengendali pakej umrah yang kadang-kadang dikendalikan oleh ustaz parti pembangkang.

Kita berharap dengan pembaharuan yang dibuat oleh Presiden UMNO dan barisan saf pimpinan yang baru dapat meraih kembali minat dan sokongan orang Melayu termasuk golongan professional muda.

Pucuk pimpinan parti dipilih oleh seramai 146,500 orang berbanding hanya 2,500 orang sahaja sebelum ini. Ada pendapat kononnya perakilan UMNO hanya menjaga 'kebajikan' 2,500 orang sahaja. Maka lahirlah orang UMNO yang elit, sombong, tidak turun ke bawah kerana yang menentukan nasib mereka 2,500 orang inilah sahaja. Semasa kempen Pilihan Raya Umum pun, mereka bekerja untuk menonjolkan nama dan muka ke Perhimpunan UMNO nanti. Pilihan Raya tak apa, ramai orang yang akan berkempen. Yang penting nasib kita dalam pemilihan nanti. Lebih ketara apabila Perhimpunan pemilihan Agung UMNO selang beberapa hari sahaja dengan pilihanraya. Dengan peraturan baru ini nanti 146,500 orang akan menentukan nasib pemimpin yang berjuang di luar kepentingan parti dan orang Melayu.

Rungutan yang kita dengar ialah susahnya untuk menjadi ahli UMNO kerana ada pemimpin cawangan dan bahagian yang takut kemasukan orang-orang tertentu akan menggugat kedudukan selesa mereka. Ruang yang lebih luas dan terbuka akan menjemput ahli-ahli yang dapat menyumbang pemikiran dan tenaga ke arah memperkasakan UMNO.

Parti UMNO yang dikatakan telah ditolak oleh orang muda dan golongan masyarakat cyber dalam Pilihan Raya Umum ke 12 mesti melakukan usaha-usaha 'meremajakan' parti dan dapat memenuhi aspirasi orang muda. Penubuhan UMNO dahulu telah menyaksikan semangat dan pengorbanan orang muda hingga UMNO menjadi parti yang diseganai.

Rakyat sedang menunggu senarai perubahan yang akan dilaksanakan oleh Presiden UMNO dan pimpinan yang terdiri dari muka-muka baru Majlis Kerja Tertinggi.Wassalam.


No comments:

Post a Comment