Wednesday, October 7, 2009

MELAKAR MASA DEPAN UMNO

Perhimpunan Agung UMNO yang akan diadakan tidak lama lagi sudah tentu akan membincangkan perkara-perkara penting bagi memastikan agar UMNO terus relevan di hati orang Melayu dalam memperjuangkan agenda bangsa serta menjadi teras dalam negara berbilang agama, bangsa dan budaya.

Apakah kepercayaan orang Melayu sendiri terhadap UMNO telah terhakis? Perlukah UMNO dipertahankan lagi atau dibiarkan melalui zaman menopause sama seperti parti-parti lain di dunia yang seusia dengannya.

Bagi menjawab persoalan ini, kita mesti melihat kepada senario negara kita terlebih dahulu sebelum membandingkan dengan situasi negara lain.

Demi masa depan orang Melayu Islam di Malaysia, UMNO mesti terus kekal relevan. Sebarang masalah dalaman termasuk krisis kepercayaan dan krisis kepimpinan mesti diselesaikan segara. UMNO mesti dipertahankan demi kelangsungan Ketuanan Melayu sebagai asas kepada pembentukan negara bangsa.

Hingga kini masih belum ada parti Melayu lain yang berupaya untuk memacu Islam, Melayu dan Malaysia ke mercu kejayaan. Kita tidak boleh melihat UMNO sebagai parti yang menopause tetapi sebagai parti yang 'senior' dengan pengalaman termasuk mampu mengendalikan hubungan etnik. Pakatan kerjasama yang telah lama terjalin dalam Perikatan dan kemudiannya Barisan Nasional selama ini begitu baik. Krisis keyakinan kepada UMNO dari kalangan orang Melayu sendiri akibat didalangi oleh kumpulan serpihan seperti parti semangat 46 dan Parti Keadilan Rakyat yang berasal dari parti induk UMNO.

Parti semangat 46 yang menarik keluar sebahagian ahli UMNO lebih dari 200,000 orang ahli akhirnya gagal mendapat sokongan padu rakyat dan berkubur. Ku Li yang mengetuai parti semangat 46 kini kembali mengetuai UMNO Bahagian Gua Musang. Persengketaan ini membawa kepada sejarah hitam UMNO diisytiharkan haram di mahkamah.

Pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang membawa kepada penubuhan parti serpihan PKR juga sebenarnya gagal menggantikan UMNO secara keseluruhannya.

PKR tidak dapat berdiri sendiri untuk membentuk kerajaan. Keanggotaan PKR tidak menunjukkan parti tersebut ingin memperjuangkan ideologi Melayu Islam di Malaysia. Jelasnya PKR tidak boleh diharap oleh Melayu.

Satu lagi parti orang Melayu ialah PAS. PAS dapat meraih sokongan dan simpati orang Melayu kerana perjuangan Islamnya. Bagi PAS, UMNO tidak serius memperjuangkan Islam. PAS mengharapkan dapat menjadi parti alternatif kepada orang Melayu.

PRU 12 telah memberi ruang kepada PAS untuk membuktikan kemampuan mereka mentadbir kerajaan. PAS mengekalkan penguasaan di Kelantan bersama-sama dengan Pakatan Rakyat berjaya menawan empat negeri-Pulau Pinang, Perak, Kedah dan Selangor. Ada sesiapa yang dapat tunjukkan apakah manfaat kepada bangsa Melayu Islam atas kemenangan kongsi raya ini? PR bersekongkol untuk menafikan Ketuanan Melayu.

Soal dasar perjuangan diketepikan bagi menjaga perasaan rakan kongsi. Buktinya, orang Islam terpaksa meminta bantuan NGO Islam dalam kes kuil Hindu di Seksyen 23, Shah Alam.

Untuk menjaga perasaan rakan kongsi juga, tali persaudaraan mengajak kerjasama perpaduan Melayu oleh Perdana Menteri ditolak oleh 'ulamak' PAS.

Sebelum PRU 13, UMNO mesti mencari jalan untuk memperbetulkan kesilapan demi meraih kembali sokongan orang Melayu.

Faktor pemimpin sangat penting. Kita dengar di sana sini orang mengatakan mereka sayangkan UMNO tetapi menyampah dengan sesetengah pemimpin UMNO yang elit, sombong dan berusaha menghimpun kekayaan. Budaya hidup mewah yang dipertontonkan adalah satu bentuk kerendahan budi dan akhlak pemimpin. Sanggupkah kita bertegas memilih pemimpin yang bersih sahaja? Dr Mahathir pernah menyebut,"Leaders must be clean and to be seen clean." Maksud Dr Mahathir itu bukan pemimpin nampak bersih di luar tetapi kotor di dalam te
tapi kelihatan bersih membawa makna rakyat tidak nampak pun apa-apa penyelewengan serta penyelahgunaan kuasa samada pada zahir maupun yang tidak nampak.

Aspirasi golongan muda mesti dipenuhi. Kita bukan sahaja perlukan undi golongan muda sahaja tetapi mereka harus direkrut untuk menjadi pemimpin pelapis UMNO. Penanaman nilai murni dan kefahaman yang mendalam terhadap Kontrak Sosial, Ketuanan Melayu dan konsep 1 Malaysia mesti dilakukan dengan terancang. Pemahaman terhadap Perlembagaan Persekutuan dan Perlembagaan UMNO harus dijadikan kurikulum latihan.

Golongan muda harus faham bahawa mereka tidak boleh mengambil model negara lain untuk membentuk negara bangsa kerana sejarah dan suasana yang melatari berbeza. Kita mesti melihat dari segi 'Malaysian view' dan waqi' (realiti) negara.

Perjuangan UMNO mengangkat martabat Islam mesti diperjelaskan. Islam diperlihatkan sebagai identiti UMNO bukan untuk menyaingi pengaruh PAS tetapi sebagai pengamalan cara hidup yang syumul.

Perlembagaan Persektuan menegaskan bahawa orang Melayu yang beragama Islam tidak boleh ditukar iktiqad mereka kepada agama lain.

Dalam bidang kehakiman pula, perkara-perkara yang berada di bawah bidangkuasa Mahkamah Syariah tidak boleh dibicarakan di bawah Mahkamah Sivil. Dahulunya, keputusan Mahkamah Syariah boleh dibatalkan oleh Mahkamah Sivil. Sudah tentulah kebijaksanaan pemimpin UMNO yang memungkinkan ini semua berlaku.

Kalau pakatan PAS-DAP-PKR memerintah negara dikhuatiri bukan penambahbaikan yang berlaku tetapi kehilangan kuasa Melayu akibat tindakan membelakangkan peruntukan Perlembagan Persekutuan yang tidak digemari oleh rakan kongsi mereka.

Perkara utama yang perlu dibincangkan dalam Perhimpunan Agung UMNO nanti ialah bagaimana menggerakkan secara serius usaha penyatuan umat Melayu yang kini berpecah kepada beberapa kelompok. Perpaduan sesama ahli UMNO mesti menjadi agenda utama. Jangan ada lagi kedengaran cerita ahli UMNO sendiri mengundi parti pembangkang. Budaya 'cah keting' tidak sepatutnya menjadi amalan ahli UMNO.

Tanggungjawab pemimpin UMNO dari ahli Majlis Kerja Tertinggi hingga ke peringkat akar umbi ialah untuk memanjangkan jangka hayat UMNO. Berjuanglah hingga ke titisan darah yang terakhir. Ianya menuntut keberanian untk berubah ke arah kebaikan. Hidup UMNO! Selamatkan Melayu!

No comments:

Post a Comment