Wednesday, September 30, 2009

JANGKA HAYAT AHLI POLITIK

Maksud jangka hayat ahli politik ialah berapa lama ahli politik mampu mempertahankan karier politiknya. Seorang diktator dapat menjaga kuasanya dengan menggunakan kuasa ketenteraan. Selagi tentera beliau setia maka diktator akan dapat meneruskan cengkaman kuku besinya ke atas rakyat terbanyak. Pengekalan kekuasaan diktator dibina di atas ketakutan rakyat akan penyiksaan yang sangat kejam tanpa perikemanusiaan. Semakin akyat idak berani menentang maka semakin panjanglah hayat pemerintahan diktator.

Jangkahayat ahli politik ini juga mempunyai hubungkait yang sangat rapat dengan jatuh bangunnya. Dalam menyelusuri ranjau pedih kehidupan politik, ada di antara mereka yang dipenjarakan. Pejuang politik yang hebat akan terus mendapat sokongan walaupun tubuhnya terpenjara. Perjuangannya tidak dapat dipenjarakan, ideologinya menjadi anutan, tulisannya di dalam penjara seolah salam perjuangan yang belum selesai menanti sinar kebenaran menerangi semula. Bila pejuang dibebaskan dari penjara, kehadirannya di tengah-tengah masyarakat mampu mengocak ketenangan sang pemerintah yang memenjarakannya.

Pejuang politik seperti itu tidak hidup mewah. Dia akan merasa puas kalau perjuangannya diteruskan orang lain. Kalau dia mati, dia mati sebagai bunga bangsa.

Tun Dr Mahathir Mohamad seorang ahli politik yang sangat menarik untuk dikaji dalam membincangakan mengenai jangka hayat politik. Beliau pernah kalah dalam pilihanraya tahun 1964 di tangan bekas Presiden PAS Tuan Haji Yusuf Rawa di Kubang Pasu. Beliau pernah berucap di atas pentas PAS tetapi tidak pernah menjadi ahli PAS. Beliau berucap di atas pentas pendirian sendiri. Tun Razak telah memberi peluang menyertai semula UMNO walaupun tidak disenangi oleh tokoh UMNO seperti Allahyarham Tan Sri Syed Jaafar Albar ketika itu. Sekembalinya Tun ke dalam UMNO memberi ruang untuk beliau akhirnya melonjak naik dan akhirnya duduk di kerusi empuk tapi panas, kerusi Perdana Menteri. Hayat politik Tun Mahathir disambung oleh Tun Razak. Mungkin Tun Razak mencari pemimpin pelapis yang akan meneruskan dasar atau impiannya sekiranya beliau menutup mata.

Seolah-olah Tun Husein Onn menretak menjadi belah.jadi PM sebagai persediaan untuk memberi laluan mudah Tun menjadi PM pada tahun 1981. Hayat politik terus diamuk badai dengan pelbagai cabaran sepanjang pemerintahan Tun Dr Mahathir hingga beliau meletak jawatan pada tahun 2003.

Zaman Mahahir terus panas apabila timbalannya, Datuk Musa Hitam meletak jawatan Timbalan Perdana Menteri. Pentadbiran 2M menjadi renggang dan akhirnya retak menjadi belah. Mahathir digelar diktator dalam sebuah negara demokrasi.

Pada zaman Dr Mahathir, UMNO diharamkan. Perpecahan dalaman akibat sengketa politik dan tidak puashati terhadap keputusan Mahathir mensintuk limau Anwar Ibrahim yang pernah memaki dan memijak bendera UMNO, mengadakan demonstrasi mahasiswa ketika Dr Mahathir menjadi Menteri Pelajaran.

Dasar-dasar Mahathir dikritik hebat. Jambatan Pulau Pinang yang dirancang pembinaannya sejak dari zaman Tun Razak dikatakan membazir. Bangunan Dayabumi tidak bermanfaat kata penentang Mahathir. Dasar ekonomi Mahathir dikecam hebat oleh tokoh ekonomi lulusan universiti luarnegara yang berkhidmat d Universiti Malaya, Dr Jomo Kwame Sundaram. Projek pembinaan lebuhraya dituduh tidak membawa manfaat besar kepada orang kampung. Namun Dr Mahathir terus dengan rancangannya hingga rakyat dapat memahami apa yang tersirat dengan segala gagasannya.

Mahathir dicanang Mahazalim, Maha Fir'aun dan Mahakroni. Mahathir dikata anti Islam dan menggunakan segala kesempatan untuk menghalang parti Islam daripada berkuasa.

Datuk Seri Anwar Ibrahim selama 16 tahun meningkat naik secara mendadak dan kini masih berusaha untuk menjadi PM. Hayat politik beliau dalam UMNO berakhir pada tahun 1998. Peristiwa September dipecat 1998 dan sehingga 16 September 2008 masih belum mendapat nyawa dalam politik kenegaraan.

Pak Lah tersingkir dari kerajaan selama 13 tahun akhirnya berjaya menjadi TPM seterusnya PM mungkin beliau sendiri merasakan hayat politik beliau sudah berkubur sedikit masa dulu. Takdirnya, Pak Lah menjadi PM kelima. Kini menumpukan masa nampaknya lebih ke arah keagamaan dengan menjadi Pengerusi IKIM.

Ada juga pemimpin politik yang nampak tenat hayat politik di negeri akhirnya ditarik ke Pusat dengan menjadi Menteri. Maka bernafaslah kembali hayat politik. Contohnya dapat dilihat dalam senario politik negara.

Jadi, apa dihairankan kalau seorang yang sudah tidak mendapat tempat atas apa alasan sekalipun kembali atau coming back ke dalam arena politik negara. Selagi hayat politik masih ada. Wassalam.

No comments:

Post a Comment