Thursday, October 8, 2009

GEJALA KRISTIANISASI

Perlembagaan Persekutuan perkara 3(1) menyebutkan bahawa agama Islam ialah agama Persekutuan dan agama-agama lain boleh diamalkan pada mana-mana bahagian Persekutuan.

Perkara 160(2) menegaskan bahawa takrif Melayu ialah beragama Islam, lazimnya bertutur dalam Bahasa Melayu dan mengamalkan adat istiadat Melayu.

Peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan juga mengingatkan otrang Melayu tidak boleh ditukar iktiqad mereka kepada selain agama Islam.

Penjajah tidak berjaya menukar agama orang Melayu kepada agama Kristian. Walaupun ada anak-anak Melayu yang telah dilatih oleh Barat hingga lebih kebaratan pada umumnya agama Islam tidak dapat ditukarganti.

Namun usaha-usaha untuk mengkristiankan orangMelayu masih tidak berhenti.

Menurut Vatican, Itali iaitu pusat agama Kristian sedunia, Malaysia sebah negara berpotensi untuk tersibarnya agama Kristian. Kedudukan geografi Malaysia 10-40 berdekatan dengan garis Khatuliswa dikatakan nombor yang bertuah bagi orang Kristian.

Antara strategi pendakyah Kristian ialah menjauhkan atau menghapuskan penguasaan Bahasa Arab fusahah iaitu Bahasa Arab yang rasmi dan digalakkan supaya menggunakan Bahasa Arab ami atau Bahasa Arab pasar. Sudah tentu ini dirancang supaya akhirnya umat Islam tidak faham Bahasa al-Qur'an dan mudah diselewengkan ajaran Islam yang suci.

Di tanahair kita, ramai orang Melayu tidak tahu atau tidak lancar membaca al-Qur'an dan lemah dalam penguasaan tulisan jawi.

Pendakyah Kristan menggunakan istilah-istilah kearaban seperti wahyu Ilahi, Rasul, Allah dan lain-lain istilah yang selalu digunakan oleh orang Islam dalam buku-buku doktrin Kristian yang boleh mengelirukan anak-anak muda yang tidak kukuh asas pemahaman dan pengetahuan Islam.

Bible ditulis dalam Bahasa Melayu dan disibarkan kepada anak-anak muda. Dahulu, biasa kita jumpa Bible diletakkan di dalam laci di bilik-bilik hotel.

Anak-anak muda yang sukakan hiburan menjadi sasaran pendakyah Kristian. Mereka yang suka hidup lepas bebas sanggup menukarkan agama warisan nenek moyang. Mereka tidak wajib solat, puasa, boleh melakukan maksiat tanpa dapat ditangkap oleh pihak berwajib.

Menurut Mufti Perak, kalau permohonan Lina Joy dibolehkan, ramai lagi anak-anak muda siap sedia menunggu untuk mengemukakan permohonan yang akhirnya membawa kepada penubuhan Persatuan Melayu-Kristian.

Kalau ini berlaku, apakah bala bencana yang akan turun di Malaysia? Nauzubillah...

No comments:

Post a Comment