Saturday, October 17, 2009

SEMBANG KEDAI KOPI

Seorang rakan berjawatan boss di salah sebuah kilang bertanya kepada saya, sudah siap analisis ucapan Presiden UMNO? Saya kata saya masih belum membaca secara detail lagi. Hanya mendengar tidak habis dalam kereta sewaktu memandu mengambil isteri tercinta dari pejabat.

Rakan saya pun berkata dia akan bercakap mengenai usul ekonomi kerana menurut katanya dia hanya tau hal ehwal ekonomi sahaja..

Mengenai tabung belia yang dipersetujui, apakah sudah ada perancangan yang teliti untuk mengendalikan tabung belia, soalnya kepada saya.. Sebelum ini pun sudah ada menurut beliau beberapa tabung yang diwujudkan. Beliau harap tabung belia yang akan diwujudkan ini akan mempunyai perancangan yang rapi. Dia sebut well planned. Satu cara yang berkesan untuk membantu orang muda berniaga ialah dengan kaedah terancang supaya tabung belia akan dapat mewujudkan golongan peniaga muda yang berdikari. Kalau mereka dapat manfaat dari kerajaan, mereka pasti akan terhutang budi yang akan membawa kepada menterjemahkan kepada undi dalam mana-mana Pilihan Raya Kecil lebih-lebih lagi Pilihan Raya Umum ke 13 nanti.

Seterusnya beliau menyebut mengenai koridor ekonomi. Ada berapa koridor? Ada yang utara, selatan, timur dan sebagainya, ujarnya. Persoalan yang harus bahkan mesti difikirkan oleh UMNO ialah Malay spin off dan benefits (dengan izin) yang akan diperolehi oleh orang Melayu. UMNO nampaknya dalam Perhimpunan Agung kali ini bukan sahaja menonjolkan imej sebagai pejuang Melayu yang masih relevan tetapi juga mesti menjuarai dan memenangi hati rakan-rakan kaum lain yang berada dalam komponen BN. Semua orang tahu untuk mengekalkan kestabilan politik yang menjadi teras kepada kestabilan yang lain-lain, masalah ekonomi orang Melayu tidak boleh ditinggalkan. Sekiranya orang Melayu masih ketinggalan dalam apa jua agenda perjuangan, sesuatu yang serius harus dilakukan bagi membantu bangsa itu.

Rakan saya itu meneruskan, kerajaan yang memerintah telah banyak menubuhkan pusat-pusat latihan belia yang tentunya untuk melahirkan tenaga kerja yang berkualiti bagi mengisi pasaran kerja negara. Persoalannya, mengapa masih ramai kelihatan pekerja-pekerja asing yang menggambarkan seolah-olah negara kekurangan pekerja termasuk separa mahir dari kalangan anak tempatan? Apakah ada statistik, menurutnya, mengenai bilangan yang bergraduat dari pusat-pusat latihan, berapa dari kalangan mereka yang menganggur dan apakah tidak cukup tenaga yang dilahirkan selama ini bagi menggantikan tenaga luar yang beliau sebut foreign workers. Apakah pengangguran itu disebabkan oleh kursus-kursus yang ditawarkan tidak dikehendakki oleh pasaran kerja sebagai misalannya? Rakan saya ini pernah berkhidmat dalam sektor korporat di negara luar. Kalau isu pengangguran ini diungkit oleh parti pembangkang, kita telah bersedia dengan statistik. Itu saya yakin pandangan ikhlas beliau yang sayangkan parti yang telah banyak berjasa kepada bangsa dan negara yang memungkinkan beliau bertugas di negara luar. Tak perlu saya sebutkan di negara mana beliau mewakili Malaysia dalam bidang perniagaan.

Satu daripada ketidakpuasan hati orang muda ialah ketiadaan pekerjaan. Kerajaan pun menjanjikan kini ada banyak peluang pekerjaan dalam negara. Apa yang orang muda mahukan ialah senarai pekerjaan yang jelas, di mana ada jawatan kosong, berapa gajinya, sektor mana yang berkehendakkan tenaga. Adakah jawatan kosong yang ditawarkan dapat mengimbangi kos hidup yang semakin tinggi akibat lonjakan ekonomi? Kuasa beli menjadi semakin kecil dan dapatkah peluang pekerjaan yang dikatakan sedia ada membantu orang muda mengharungi cabaran kehidupan yang semakin mencabar berbanding zaman bapa-bapa atau datuk mereka dahulu yang ada di antaranya pejuang UMNO sejati. Kita tidak lagi boleh menyebutkan peluang pekerjaan terbuka luas. Terserahlah kepada anak-anak muda mengambil peluang. Di mana? Carilah sendiri. Pengkalan data mesti dapat ditunjukkan kepada orang muda supaya isu ini tidak dapat dieksploitkan oleh parti pembangkang.

Kesimpulannya, apa yang dimaksudkan oleh rakan saya yang saya rasa masih menebal semangat UMNO nya ialah jangan sampai keputusan atau perbincangan hangat di PWTC hanya tinggal dalam catatan indah disulami dengan semangat kental sewaktu membahaskan ucapan atau usul namun ianya harus sanggup dipikul oleh agensi atau mereka yang berada di luar persidangan sebagai pelaksana dasar dan keputusan UMNO. Agensi pelaksana seperti pegawai kerajaan agensi terlibat juga mesti mempunyai semangat sama seperti mereka yang berada dalam bilik sejuk PWTC tapi hangat berpidato.

Hidup Melayu!

Takbir!

Ya Allah! Selamatkanlah umat Islam di negara kami. Hancurkanlah sekutu-sekutu Yahudi! Amin!

No comments:

Post a Comment