Wednesday, October 21, 2009

DOA BUDAYA AL-QUR'AN SMK DATO' MOHD YUNOS SULAIMAN

Kami menadah tangan kami dengan penuh rasa kehambaan kepada Mu Ya Allah Tuhan Yang Maha Hidup Lagi Maha Pengasih.

Kepada Mu Ya Allah kami mohon pertolongan agar kami dijauhkan dari sebarang marabahaya di dunia dan azab yang pedih di Hari Akhirat.

Ya Allah Tuhan Yang Maha Perkasa lagi Maha Pemurah

Kepada guru-guru kami, kami mohon kepada Mu Ya Allah agar umurnya Engkau panjangkan dalan ketaqwaan, rezekinya Engkau berkatkan, hatinya Engkau cekal dan tabahkan, tubuh badannya Engkau sihat dan perkuatkan, ilmunya Engkau tambahkan, kasihsayangnya kepada kami Engkau suburkan supaya guru-guru kami dapat mendidik kami semua anak bangsa yang dahagakan pengetahuan dengan berkesan.

Kepada ibubapa kami, kami mohon kepada Mu Ya Allah agar dosanya Engkau ampunkan, penat lelah mencari rezeki untuk kami Engkau halalkan, hatinya Engkau sabarkan, solatnya Engkau peliharakan, ibadatnya Engkau pertingkatkan, doanya untuk kami Engkau makbulkan, hasrat agar kami menjadi anak yang saleh Engkau capaikan, imannya Engkau teguhkan, segala tegurannya menjadi ingatan, nasihatnya menjadi panduan, tunjuk ajarnya menjadi pedoman, dalam kami meniti kehidupan, supaya selamat dalam sebarang keadaan.

Kepada anak murid kami, kami mohon kepada Mu Ya Allah agar hatinya Engkau tenangkan, dadanya Engkau lapangkan, akalnya Engkau cerdaskan, jasmaninya Engkau afiatkan, ibadatnya tidak pernah ketinggalan, azamnya Engkau perhebatkan, doanya untuk meraih kejayaan Engkau perkenankan, akhlaknya Engkau perelokkan dan segala cita-cita ke arah kecemerlangan Engkau kabulkan Ya Hayyun Ya Qayyum Ya Zal Jalali wal Ikram.

Akhirnya Ya Allah, selamatkanlah umat Islam di negara kami dan seluruh dunia dan lindungilah mereka dari sebarang musibah dan bencana.


No comments:

Post a Comment