Thursday, October 22, 2009

KUASA WANITA

Ini kisah mengenai jenama kopi. Sekarang di pasaran terdapat banyak jenama kopi. Antaranya kopi Radix, kopi susu kambing 5 dalam 1, kopi jantan dan kopi sedap. Kenapa nama kopi jantan? Kerana dalam pemahaman Bahasa Melayu lelaki dan jantan mempunyai makna yang berbeza. Bukan sahaja jantan disebut untuk binatang tetapi ada makna di sebaliknya yang tidak mendatangkan kemarahan kaum lelaki. Kadang-kadang mereka lebih suka disebut jantan.

Namun kadang-kadang hal ini berbeza dengan wanita. Kalau lelaki suka disebut jantan, wanita pula boleh dipanggil bunga, perempuan, kaum hawa dan lain-lain panggilan yang membawa makna serupa tetapi jangan dipanggil betina.

Begitulah mulanya apabila seorang menteri wanita Sabah tidak setuju dengan nama yang diberikan kepada Kopi Janda. Menurut beliau, nama kopi janda memberi imej negatif kepada kaum wanita yang sudah bercerai. Bagaimanakah imej negatif yang dimaksudkan mungkin menteri berkenaan menganggap kaum lelaki sendirilah yang tahu dan faham.

Adakah kalimah janda itu membawa makna menggoda? Kalau tidak silap saya iklan kopi itu ada menyebut: Jemput minum kopi janda bang! Terdengar suara matang namun bisa menggugah iman. Di hujungnya ditambah, kami bukan nak menggoda cuma nak berniaga!

Bagaimana kalau kopi itu diberi nama kopi ibu tunggal pula? Adakah membawa apa-apa perbezaan? Atau pun diberi nama kopi madu tiga atau kopi abang Jamil?

Saya masih ingat seorang Timbalan Ketua Bahagian dalam kawasan Kuala Lumpur. Beliau menyanyi lagu P Ramlee, pabila larut malam dan ketiga isterinya menyambut tara kucha tara kucha.. kisah menarik ini disiarkan dalam akhbar. Pemilihan berikutnya menyaksikan beliau tidak lagi dipilih sebagai Timbalan Ketua Bahagian. Adakah kerana kisah beliau beristeri tiga menyebabkan kaum wanita tidak mengundinya lagi?

Dalam sebuah negara yang mempunyai jumlah penduduk wanita iaitu pengundi yang ramai dan kaum hawa inilah yang rajin datang mesyuarat cawangan, sebarang isu yang menyinggung perasaan kaum tersebut haruslah diberi perhatian.


No comments:

Post a Comment