Wednesday, October 21, 2009

DOA BAKAL HAJI

Kami berhimpun pada hari ini menyatakan setinggi-tinggi kesyukuran pada Mu atas segala nikmat kurniaan Mu yang tidak ternilai.

Engkau Maha Mengetahui Ya Allah, sahabat-sahabat kami telah menyimpan niat untuk bersama-sama jutaan umat Islam seluruh dunia mewakili kami kerana kami tidak mampu untuk mengerjakan haji kesemuanya pada tahun ini, mereka berniat untuk mengunjungi Baitullah tempat Qiblat solat kami ingin melakukan saie mengingati peristiwa Nabi Ismail dan ibunya, melontar jamrah sebagai tanda ikrar memerangi iblis dan syaitan, menziarahi maqam Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w., melihat sendiri tanah perkuburan para syuhada' dan merasai sendiri kepanasan pasir tanah Mekah tempat Rasulullah berjuang demi menyelamatkan kami semua dari azab api neraka.

Oleh itu kami menadah tangan kehambaan kami dengan penuh rasa tawaduk Ya Allah, berilah ketenangan kepada bakal-bakal haji dan hajjah supaya mereka dapat menumpukan kepada melaksanakan ibadah dengan sempurna, berilah kesihatan kepada mereka supaya mereka dapat melengkapkan segala rukun dan syarat, berilah kekuatan kepada mereka agar mereka dapat menjalani ibadah tanpa sekatan dengan melakukan ibadat sunat, anugerahkan kelapangan dada kepada mereka agar dapat melakukan tawaf dengan penuh keikhlasan dan kesabaran, menyempurnakan saie dengan penuh ketaatan dan melontar jamrah dengan rasa keinsafan dan pengharapan akan reda Mu jua.

Engkau penuhkan masa mereka di tanah suci Mekah dan Madinah dengan bertaubat, berdoa dan menunaikan ibadah-ibadah sunat di samping ibadah yang wajib.

Maka kami lepaskan sahabat-sahabat kami untuk menjadi tetamu Mu di tanah haram dengan penuh pengharapan bagi mereka memenuhi janji, menyahut seruan Mu dan melengkapkan Rukun Islam.

Engkau mudahkan perjalanan mereka, lancarkan urusan mereka sesungguhnya ikan-ikan di lautan dan burung-burung di udara mendoakan kesejahteraan orang-orang yang di dalam perjalanan ke tanah suci. Kami mohon agar mereka semua diberikan haji yang mabrur sesungguhnya tidak ada balasan bagi mereka yang memperolehi haji yang mabrur melainkan syurga.

Kepada kami yang tinggal, Engkau tetapkan iman kami, tambahkan kecintaan kami kepada agama Mu, perhebatkan ibadah kami dan akhirnya sampaikanlah cita-cita kami untuk menjadi bakal haji dan hajjah pada satu masa yang Engkau perkenankan.

No comments:

Post a Comment