Sunday, October 11, 2009

CADANG WUJUDKAN SUDUT PIDATO

Saya tertarik dengan cadangan Dato Saifuddin Abdullah, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi untuk mewujudkan kembali Sudut Pidato di universiti selepas ia diharamkan berikutan pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti 1975.

Menurut beliau, langkah itu bertujuan untuk melahirkan mahasiswa yang berkebolehan untuk berhujjah dan menyampaikan idea. Kemahiran berucap di tempat awam merupakan perkara asas yang perlu dimiliki oleh mahasiswa dan tidak terhad kepada kelompok pelajar tertentu sahaja.

Suasana keilmuan dan tradisi intelektual seperti ini biasa dilaksanakan oleh universiti terkemuka dunia seperti Oxford, Cambridge dan Harvard. Acara Sudut Pidato seperti itu dimasukkan ke dalam kalendar universiti sebagai aktiviti utama yang akan mencungkil bakat kepimpinan mahasiswa.

Saya masih ingat sewaktu meniti hari-hari sebagai seorang pelajar di Kolej Islam Klang, guru yang melatih perbahasan, Ustaz Ku Abd Hamid Ku Abd Majid memberitahu kami ahli-ahli PERBASYA (Persatuan Bahas dan Syarahan KIK) mengenai sejarah pertandingan Perbahasan bagi merebut Piala Perdana Menteri (PPM). Menurut Ustaz Ku Abd Hamid, Allahyarham Tun menyaksikan wakil India berucap di PBB selama 9 jam berturut-turut. Wakil Pakistan pula menyampaikan ucapan selama 8 jam berturut-turut. Tun Razak ingin melahirkan pemimpin pelapis yang mampu berhujjah. Tun Razak telah memulakan Pertandingan Perbahasan Piala Perdana Menteri (PPM) pada tahun 1974. Perbahasan PPM diadakan diantara sekolah-sekolah menengah berasrama penuh seluruh negara.

Sebagai motivasi, pertandingan akhir perbahasan PPM disiarkan secara langsung oleh RTM. Ibubapa seronok mendengar anak-anak belasan tahun menghurai dan berhujjah tajuk perbahasan dengan petah dan berkesan. Hujjah yang menarik mendapat tepukan gemuruh penonton.

Muncullah sekolah-sekolah yang terkenal dalam arena perbahasan seperti Kolej Islam Klang, Kolej Melayu Kuala Kangsar, Sekolah Alam Shah, Kolej Tunku Khursiah, Sekolah Tun Fatimah, Maktab Tentera Draja dan lain-lain lagi.

Kita mengenali nama-nama pembahas yang hebat waktu itu seperti Illias Zakaria kini Pengarah Pusat Islam USM, Fadzlullah Shuib, pernah menjadi calon termuda dalam pilihanraya umum, Idris Hj Ahmad kini Ketua Penerangan PAS Pusat, Dato Saifuddin Abdullah, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi dan juga Dato Hj Ahmad Maslan, Ketua Penerangan UMNO Malaysia termuda dalam sejarah negara. Mereka adalah bekas pembahas dan seirng mewakili sekolah dalam Pidato Kenegaraan.

Sewaktu saya menziarahi rakan pensyarah di UPM dulu pada tahun-tahun 90an, saya pernah terlihat iklan di papan kenyataan mengenai Kursus Pidato Isu-isu Semasa yang dilatih oleh Fuad Zarkashi kini Timbalan Menteri Pelajaran.

Bakat kepimpinan mereka telah digilap sejak di bangku sekolah lagi. Kebanyakan mereka ini adalah ahli Lembaga Pengawas sekolah yang telah mula menyerlahkan bakat kepimpinan mereka.

Presiden Amerika, Barrack Obama telah mengembalikan zaman kehebatan berpidato dalam kempen pilihanraya negera tersebut. Keyakinan pengundi Amerika diperolehi melalui pidato Obama yang menarik.

Kita perlu pemimpin pelapis yang mampu mengulas isu semasa secara akademik serta meyakinkan dalam zaman ICT ini. Kelebihan Datuk Seri Anwar Ibrahim mempengaruhi pendengar adalah kelebihan semulajadi beliau yang sukar ditandingi. Anwar lahir dari Sudut Pidato Universiti Malaya.

Namun, Sudut Pidato atau apa pun nama yang akan diberi mempunyai dasar dan garis panduan yang jelas. Syarat-syaratnya masih seperti dulu lagi, antaranya tidak boleh menyentuh isu sensitif seperti agama dan adat resam, kemahiran membahas isu-isu semasa diberi perhatian khas dan bakat yang sedia ada itu perlu digilap untuk kebaikan.

Pemidato yang mahir dan mampu menyampaikan hujah yang berkesan diperlukan hingga bila-bila.

Manfaatkan bakat untuk menjana bangsa gemilang.


No comments:

Post a Comment