Tuesday, November 24, 2009

PERTEMUAN TENAGA PENGGERAK BTN JOHOR

Malam ini saya bersama-sama dengan Tenaga Penggerak Biro Tatanegara dijemput untuk menghadiri satu lagi Seminar Tenaga Penggerak rasanya buat kali terakhir pada tahun 2009 ini.

Encik Sauti Abu, Pengarah BTN Johor sehingga 30 November 2009 telah menyampaikan taklimat Kursus Bela Nusa iaitu kursus yang akan dilaksanakan oleh BTN seluruh negara kepada semua pemimpin UMNO peringkat akar umbi. Kursus yang sangat signifikan ini telah diamanahkan oleh pucuk pimpinan negara kepada BTN yang telah lama melaksanakan kursus-kursus perubahan sikap sejak tahun-tahun 1980an lagi.

Kursus Bela Nusa yang telah mula dilaksanakan pada tahun ini telah mendapat sambutan yang memberangsangkan dari ahli-ahli UMNO termasuk dari YAB Menteri Besar Johor yang menurut khabarnya begitu gembira dengan hasil kursus sebelum ini termasuk dari Bahagian Ledang, bahagian YAB sendiri.

Tahun 2010 adalah tahun cabaran kepada semua Tenaga Penggerak BTN Johor untuk membantu menjayakan Kursus Bela Nusa. Sasaran peserta kursus menjangkau bilangan beribu-ribu orang. Pemimpin-pemimpin UMNO di peringkat akar umbi akan didedahkan dengan analisis SWOT, Blue Ocean dan pembentangan Pelan Tindakan bagi bahagian masing-masing sebagai persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum 13.

Ramai Tenaga Penggerak BTN Johor tidak menyangka majlis pada malam ini diadakan serentak dengan ucapan akhir Pengarah BTN Johor yang akan tamat tempoh kontrak peminjaman ke Jabatan Perdana Menteri pada akhir bulan ini. Majlis taklimat kursus kepada pemimpin akar umbi UMNO yang dirasakan begitu mencabar bertukar menjadi Majis Perpisahan Pengarah BTN Johor yang tidak disangka-sangka oleh para penceramah, fasilitator dan jurulatih.

Terima kasih diucapkan kepada Encik Sauti bin Abu yang telah meyumbangkan khidmat bakti serta berkongsi pengalaman di Negeri Kelantan kepada warga TP BTN Johor selama lebihkurang dua tahun.

Kepada semua Tenaga Penggerak BTN Johor, perjuangan kita masih sangat jauh. Walaupun tanda-tanda UMNO dan BN telah mula meraih semula keyakinan rakyat, usaha-usaha sabotaj parti pembangkang tidak boleh di pandang enteng.

Oleh yang demikian, usaha-usaha BTN mesti melangkaui usaha pembangkang. BTN mesti memberi fokus kepada penyebaran maklumat yang tepat berkenaan usaha-usaha kerajaan memerintah dalam meneruskan tradisi membela rakyat dan kerugian yang akan ditanggung oleh semua anak cucu zaman berzaman kalau BN dibiarkan menjadi pembangkang dalam sebuah negara yang kemerdekaannya diperjuangkan oleh UMNO.

Antara cabaran yang mesti ditangani oleh BTN bagi membantu BN menang besar (insya Allah) dalam PRU 13 ialah memanfaatkan sesungguhnya rangkaian ICT. Kalau kita lihat pada hari ini, boleh dikatakan semua Ahli Parlimen mempunyai jaringan hubungan mereka sendiri dengan pengundi atau rakyat seperti laman web, facebook, blogspot dan sebagainya. Pengundi-pengundi muda akan lebih merasa dekat dengan kerajaan melalui kaedah ini. Langkah Perdana Menteri sendiri mewujudkan laman web 1Malaysia dan kemudiannya www.facebook.com/najibrazak memberi peluang kepada semua rakyat tanpa mengira darjat dan keturunan mengakses kepada info dan bahan-bahan yang tersedia didalamnya. Mereka dapat melihat aktiviti PM di luar tugas rasmi sebagai contohnya. Satu cara bekas Presiden Saddam Hussin mendekatkan dirinya kepada rakyat Iraq ialah dengan memasang papan-papan tanda yang memaparkan gambarnya di mana-mana jalan seluruh Negara. Kaedah yang paling sesuai buat masa ini ialah dengan memasang ‘papantanda PM Najib’ di media maya. Kaedah boleh sahaja berubah namun tradisi UMNO memperjuangkan kepentingan rakyat terbanyak tidak akan akan terubah walaupun dinafi sentiasa oleh pembangkang.

Dengan kata lain, kita mesti meningkatkan ilmu, kemahiran dan kepakaran. Kita perlu meningkatkan rangkaian sahabat dan rakan taulan dalam semua bidang-pendidikan, birokrat, korporat, seniman dan sebagainya. Rangkaian maklumat dan sumber informasi harus pelbagai. Saluran komunikasi mesti menyeluruh dan sampai tepat ke sasaran.

Sikap berkomplot mesti dihapuskan. Semua pejuang BTN seharusnya meletakkan kepentingan peribadi di belakang kepentingan organisasi. Kita seharusnya boleh menjalankan LDK dengan sesiapa sahaja asalkan objektif kursus tercapai. Tidak ada istilah kroni tetapi istilah sahabat yang sudah tentu membawa makna yang lebih mendalam dan mendasar ke dalam jiwaraga kita.

Untuk menjadi pejuang BTN, jatidiri dan semangat setiakawan antara aspek paling penting. Perjuangan yang tidak boleh dibeli dengan wang ringgit dan tidak boleh ditebus melainkan dengan darah dan nyawa. Biar diri miskin (tapi jangan miskin sangat) asal maruah agama, bangsa dan negara tidak tergadai.

Membina kepercayaan masyarakat juga sangat penting. Pembangkang selalu menimbulkan isu-isu yang sengaja direka untuk menghakis keyakinan rakyat terhadap BTN.

Kepercayaan pucuk pimpinan negara kepada BTN jangan sampai disia-siakan. Sebab itu, Mat Sabu selalu menyerang BTN…katanya kalau tiada BTN, UMNO akan diisytiharkan kalah sebelum jam 10.00 pagi esok. Wassalam.

No comments:

Post a Comment