Tuesday, September 29, 2009

KONGSI KUASA PARTI ISLAM DENGAN PARTI BUKAN ISLAM

Dalam sebuah negara demokrasi, dibenarkan kewujudan parti-parti politik untuk bertanding merebut kerusi dalam pilihanraya. Parti yang besar keanggotaannya mungkin boleh meletakkan calon pada semua kawasan pilihanraya. Namun ianya tidak semudah yang disangka kerana komposisi penduduk atau pengundinya. Ini mungkin tidak menjadi masalah bagi sesebuah negara yang mempunyai masyarakat yang homogenous iaitu terdiri dari satu rupabangsa sahaja. Keadaannya berlainan apabila masyarakat berbentuk multiracial (berbilang bangsa) dan multireligious (berbilang agama). Salah sebuah negara yang bercirikan demikian ialah Malaysia yang seharusnya mempunyai formula bagi menjamin kestabilan politik serta kemakmuran negara.

Sebelum merdeka lagi, Persekutuan Tanah Melayu telah dihuni oleh pelbagai etnik. Bagi maksud kemerdekaan, tiga parti utama mewakili tiga kaum terbesar iaitu UMNO, MCA dan MIC telah mengamalkan konsep kongsi kuasa. Perkongsian diberi nafas dalam satu parti dinamakan Perikatan dengan simbolnya kapal layar. Maka belayarlah kapal layar tersebut dalam Pilihanraya Umum 1955 menuju destinasi hubungan etnik yang baik hingga menghasilkan kemerdekaan negara.

Perkongsian kuasa diteruskan dalam siri pilihanraya berikutnya dan sekaligus menjadi formula perpaduan. Kesan Pilihanraya 1969 kembali menyedarkan rakyat bahawa tidak ada kaum yang boleh memerintah sendiri dan kesedaran ini membawa kepada kejayaan cemerlang dalam Pilihanraya 1974. Nama Perikatan kemudiannya ditukar kepada Barisan Nasional sebagai wahana perkongsian kuasa yang utuh.

Apa yang menarik konsep kongsi kuasa ini juga telah menjadi mainan tarik tali antara parti BN dan pembangkang.

PAS pernah bergabung dalam Barisan Nasional pada tahun 1970an era Tun Razak. Selama lebihkurang 10 tahun, PAS, DAP dan PRM bergabung dalam Barisan Alternatif. (BA) menentang BN. PAS pernah 'berkahwin' dengan Parti Semangat 46 membentuk Angkatan Perpaduan Ummah (APU) dalam Pilihanraya 1990. Dato' Seri Anwar Ibrahim mengisytiharkan gabungan PAS-PKR-DAP-PRM sebagai Pakatan Rakyat pada 1 April 2008 dan mewar-warkan untuk mengambil alih pemerintahan negara secepat mungkin kononnya seramai 30 Ahli Parlimen akan lompat parti ke Pakatan Rakyat.

Kita bahaskan penggabungan PAS dalam Pakatan Rakyat. PAS mengaku berjuang untuk menegakkan Islam. Matlamat akhir untuk menubuhkan Negara Islam (cara mereka). PAS bergabung dengan PKR (parti sekular) walaupun pemimpinnya bekas ketua sebuah Gerakan Islam. Bekerjasama pula dengan DAP. DAP ialah sebuah parti orang kafir. Penggabungan atau kerjasama ini berlaku kerana inginkan sebuah kerajaan dengan menumbangkan kerajaan sedia ada. Oleh itu, part-parti ini bekerjasama untuk merampas negara dengan mengenepikan dahulu soal prinsip perjuangan. PAS mengenaepikan dahulu soal Negara Islam, DAP lupakan dahulu Malaysian Malaysia dan PKR impikan DSAI menjadi Perdana Menteri. Bila berjaya (contohnya) nanti, bagaimana soal ideologi mahupun prinsip perjuangan yang suci murni itu?

Aspirasi DSAI pada 8 Mac 2008 untuk menubuhkan sebuah kerajaan baru pada 16 September 2008 setelah menjangkakan 30 orang Ahli Parlimen BN akan melompat parti. Oleh itu, PKR bertujuan untuk menubuhkan juga sistem yang sama dengan BN dan tidak menyebut pun mengenai Negara Islam. Ini kerana PKR tidak dapat memerintah sendirian tanpa PAS dan DAP. Mahukah DAP menerima konsep Negara Islam PAS? Sudah ada kenyataan DAP mereka tidak pernah berminat untuk Negara Islam atau melaksanakan undang-undang Islam. Bahkan DAP akan menentang habis-habisan hasrat tersebut. Kerjasama apakah seperti ini? Hanya untuk menjatuhkan BN sahaja dan akhirnya terperangkap dalam permuafakatan yang tidak akan menemui jalan penyelesaiaannya.

Pakatan Rakyat (PR) telah menawan lima negeri dalam PRU 12. Di Pulau Pinang, PAS tidak mampu bersuara di negeri tersebut. Penggabungan hanya menguntungkan DAP yang tidak mahukan Islam. Nasib orang Melayu tidak terbela dan cita-cita Islam pun hanya tinggal harapan sahaja.

Di Perak pula, PAS bekerjasama dengan mereka yang kufur. Tidak mahu kerajaan campuran dengan UMNO/BN dan akhirnya seluruh rakyat tahu orang bukan Melayu juga yang kenyang mendapat habuan dari kerajaan baru Perak yang hebat ini. Kenapa tidak disuarakan kep entingan Islam? Kerana hanya sekadar menjadi boneka semata. Tahniah Melayu!

Kerjasama PAS-PKR-DAP berjaya menawan Selangor Darul Ehsan. Apakah ada hukum Allah yang telah berjaya ditegakkan oleh PR? Industri khinzir lebih hebat diingini oleh kerajaan baru. Perbalahan Dr Hasan Ali merupakan manifestasi ktidakserasian perkahwinan mutaah ini. Umat Islam dan cita-cita keIslaman menjadi mangsa permainan perebutan kuasa.

Di Kedah pula, walaupun PAS menguasai majoriti pemerintahan, tidak ada apa-apa pun hukum hudud yang dijanjikan dapat dilaksanakan kerana takut kepada rakan dalam Pakatan Rakyat.

Apa yang menariknya, dalam satu keadaan, parti UMNO dihentam dengan hebat kerana semangat kebangsaan Melayu yang sekular, tetapi mereka mendokong PKR yang lebih sekular. Parti sesama beragama Islam dihentam habis-habisan kerana UMNO tidak memperjuangkan Islam. Namun bagaimana pula dengan DAP yang memang jelas parti oang kafir yang tidak pernah mahu berkompromi dengan cita-cita Negara Islam. Karpal Singh pernah mencabar melangkah mayatnya yang tidak boleh berdiri lagi menyebabkan lebih mudah untuk melangkahi mayatnya sebelum menubuhkan Negara Islam cara atau kaedah PAS. Apakah ideologi dan Islam itu sendiri dikorbankan dan diganti dengan slogan lain demi menjaga perkongsian itu.

Kalau kahwin mutaah DAP-PAS-PKR tidak mampu menegakkan Islam, mengapa tidak PAS bekerjasama atau membentuk kerajaan perpaduan atau kerjasama perpaduan atau apa pun namanya untuk bekerjasama menyatukan umat Islam berbangsa Melayu dalam negara kita yang tercinta ini? Wassalam.No comments:

Post a Comment