Saturday, September 19, 2009

AIDIL FITRI DATANG LAGI

Samada kita menunggu atau tidak, 1 Syawal pasti menjelma sehingga dunia kiamat. Kalau umur kita panjang, kita akan berjumpa engan beberapa Hari Raya lagi hinggalah kita menutup mata. 1 Syawal ialah menifestasi kegembiraan kerana telah berjaya melepasi ujian sepanjang bulan Ramadan al-Mubarak. Meraikan kemenangan setelah berjaya mengharung cabaran disunatkan asal tidak melanggar batasan syariat.

Madrasah Ramadan penuh dengan tarbiyyahnya. Ibadah yang diwajibkan dan disunatkan mempunyai simbolik pengajaran yang patut diamalkan dalam kehidupan sepanjang tahun di luar Ramadan. Puasa melatih diri bukan sahaja menahan lapar dan dahaga, tetapi juga anggota-anggota serta pancaindera. Anggota-anggota ini kalau tidak dikawal, ianya boleh memudaratkan manusia. Mulut misalnya kalau disalahguna dengan mengata, mengumpat, menghina boleh mencetuskan rasa kebencian yang mengakibatkan macam-macam perkara. Kalam rafath (kata-kata atau ucapan yang sia-sia) boleh mengurang malah membatal pahala puasa. Kalau tarbiyyah Ramadan berjaya mendidik manusia mengawal lidah, maka seharusnya di bulan-bulan lain juga lidah manusia tidak lagi menjadi penghalang kepada rasa ukhuwwah. Segala masalah dapat diselesaikan dengan baik.

Apa yang berlaku kini? Tanpa mengira bulan Ramadan atau tidak, serangan berbentuk peribadi dan juga kelompok masih terus malah semakin dipergiat. Hinggakan sanggup berhujjah untuk memenangkan kelompok sendiri sahaja tanpa mengira implikasi terhadap ummah.

Lebih menyedihkan kita apabila yang terlbat ialah golongan yang belajar Agama Islam dengan segala cabang ilmu seperti aqidah, tasawwuf dan siyasah syar'iyyah.

ALLAH AKBAR. SELAMAT HARI RAYA!

No comments:

Post a Comment