Saturday, September 26, 2009

AL-FATIHAH UNTUK DATO ABD RAHIM BAKAR

Seorang lagi pemimpin telah meninggalkan kita. Bezanya pemimpin yang baru meninggal ini tidak melibatkan perlu diadakan Pilihanraya Kecil lagi. Ini adalah kerana beliau bekas Menteri Besar Pahang.

Saya masih ingat lagi walaupun pada waktu itu saya masih di bangku sekolah. Saya dengar Allahyarham adalah seorang pemimpin yang sanggup menanggung akibat ketidaksetujuannya terhadap orang atasan beliau. Demi rakyat dan demi kebenaran, beliau sanggup dipecat dari jawatan yang memang sukar untuk didapati. Mengetuai sebuah negeri. Bolehkah kita mendapat seorang pemimpin sebegini yang sanggup mengorbankan jawatan yang sebegitu besar? Pada masa beliau menjawat jawatan Menteri Besar Pahang, beliau masih sangat muda hingga ramai orang meramalkan nasib karier dalam bidang politik masih sangat jauh. Inilah pemimpin masa hadapan negara. Dari negeri Tun Razak.

Nasib tidak menyebelahi beliau dalam bidang politik. Beliau terus menabur bakti dalam banyak bidang yang lain. Dalam bidang sastera, sukan dan lain-lain lagi.

Apa yang telah menimpa beliau dapat saya sebutkan beliau telah menahului zaman. Apa yang telah beliau alami mendahului zaman. Perjuangan beliau menjadi isu negara sewaktu zaman Tun Dr Mahathir. Sejarah membuktikan mereka yang mendahului zaman terpaksa menemui 'ajal' perjuangan lebih awal.

Masih adakah atau sanggupkah calon pemimpin melalui 'track' Allahyarham Dato Rahim Bakar dengan tanpa menyesal, merajuk atau meninggalkan parti? Malah masih terus berjuang hingga ke denyut nadi terakhir...al-Fatihah untuk pejuang bangsa ini...semoga rohnya berada di tempat yang diredai Allah s.w.t.....

No comments:

Post a Comment