Saturday, July 2, 2011

JANGAN JADI BODOH KERANA DIPERALATMengapa orang Melayu selalu lupa kepada sejarah?

Memang benarlah Melayu mudah lupa..

Perhimpunan Bersih telah diadakan pada tahun 2007 buat kali pertama. Mereka mulakan perhimpunan di Dataran Merdeka dan berarak sepanjang perjalanan menuju ke Istana Negara. Tujuan mereka tidak lain tidak bukan untuk menyampaikan memorandum kepada DYMM Seri Paduka baginda Yang Dipertuan Agong menuntut sebuah pilihanraya yang adil dan telus mengikut tafsiran serta fahaman mereka.

Setelah ahli-ahli perhimpunan berpanas, berpeluh dan disembur dengan gas pemedih mata, mereka meneruskan juga perarakan dengan semangat yang waja.

Sesampainya mereka di depan pintu pagar Istana Negara, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan dibawa oleh Bakar Panjang menaiki motorsikal Jaguh tiba dan terus menyerahkan kertas memorandum kepada pegawai sebagai wakil rasmi Istana Negara.

Mat Sabu dan ahli-ahli demonstrasi merasa sangat tertipu dengan perbuatan DSAI yang terus menghilangkan diri persis cerita detektif meninggalkan para demonstrator yang masih belum hilang penat dan azab sengsara kerana perhimpunan.

Sebab itu, demonstrasi yang dirancang selepas itu hanya dihadiri oleh seramai 12 orang sahaja.

Maka dengan rela hati, orang Melayu redha mereka ditipu dan untuk "melancarkan" lagi perhimpunan pada kali ini anak cucu Raja Mendeliar pula menjadi komandannya.

Persoalannya: Mengapakah anak Melayu sering ditipu maka menangis lah semua arwah nenek moyang mereka melihatkan gelagat anak cucu cicit mereka pada hari ini.

No comments:

Post a Comment