Tuesday, February 7, 2012

CARA MENJAGA OTAK1. Mengambil sarapan. Kalau kita tidak bersarapan, kandungan gula dalam darah menjadi rendah dan otak akan kekurangan zat menyebabkan keupayaannya merosot.

2. Mengamalkan pemakanan seimbang. Ini bagi mengelakkan saluran darah pada otak mengeras dan melemahkan keupayaannya.

3. Tidak merokok. Amalan merokok mengecutkan otak dan meningkatkan risiko mengidap Alzheimer

4. Tidak mengambil gula berlebihan. Ia mengganggu proses penyerapan protein dan zat dan seterusnya tubuh badan akan berkurangan zat makanan. Ini mengganggu perkembangan otak.

5. Menghindari pencemaran udara. Otak merupakan organ yang paling banyak menggunakan oksigen. Menyedut udara yang tercemar menyebabkan otak kekurangan oksigen seterusnya mengurangkan kecekapannya.

6. Dapatkan tidur yang cukup. Tidur yang cukup dapat merehatkan otak.

7. Tidak menyerkup kepala ketika tidur. Perbuatan menyerkup kepala ketika tidur boleh menyebabkan kepekatan gas karbon dioksida meningkat dan kepekatan gas oksigen menurun.

8. Tidak menggunakan otak ketika sedang sakit.

9. Jangan kurang berfikir ketika sihat - Senaman untuk otak adalah berfikir dengan serius.

10. Berbual perkara-perkara yang berat dan serius atau berbincang secara ilmiah dapat membantu kecekapan dan perkembangan otak.

Kesimpulannya untuk menjaga otak kita, kita mesti mengamalkan pemakanan seimbang, mendapatkan tidur yang berkualiti, berfikir untuk memperbaiki kehidupan dunia dan akhirat serta sering bertukar-tukar fikiran melalui perbincangan secara intelektual.

No comments:

Post a Comment