Monday, June 29, 2009

ULAMAK OH ULAMAK

Saya amat meminati golongan ulamak. Mereka memiliki keistimewaan tersendiri. Ulamak yang saya maksudkan di sini ialah mereka yang alim dalam bidang pengajian Agama Islam dan saya tidak menolak mereka yang alim dalam bidang lain juga disebut ulamak.

Kata-kata ulamak didengar oleh masyarakat. Tingkahlaku mereka menjadi ikutan. Mereka menjadi sandaran dan rujukan masyarakat.

Ulamak boleh berperanan dalam pelbagai bidang. Ada ulamak yang berkecimpung dalam bidang akademik. Mereka mengajar dan menulis bagi menyebarkan ilmu. Ada ulamak terlibat dalam politik. Rasulullah s.a.w. seorang negarawan dan siasah baginda sangat hebat dan pastinya selaras dengan syarak.

Ulamak yang masuk dalam pilihanraya terlibat dengan kempen. Tujuan kempen ialah untuk meraih sokongan pengundi. Bolehkah ulamak berkempen dengan tidak menggelar parti lawan dengan gelaran yang tidak baik seperti mengamalkan ajaran sesat, sama dengan orang yang memang jelas bercanggah dengan aqidah, bekerjasama dengan orang kafir lebih baik dari bekerja dengan sesama umat Islam? Mungkin akhbar tersilap lapor akan kata-kata ulamak yang tidak selaras dengan Islam.

Ulamak yang menasihatkan supaya bersatu demi kecemerlangan ummah dikatakan ada kepentingan diri untuk pangkat serta kemewahan dunia. Kasihan ummah yang perlukan bimbingan ulamak.

Islam mengajar supaya manusia mengikut wahyu dan menggunakan kaedah menyelesaikan masalah, membuat pilihan yang tepat dan mempunyai kemahiran berfikir.

No comments:

Post a Comment