Thursday, June 25, 2009

KURSUS BIRO TATANEGARA

Biro Tatanegara (BTN) sebuah agensi kerajaan yang melaksanakan program perubahan sikap kepada rakyat Malaysia. BTN telah melaksanakan banyak kursus sejak tahun 80an lagi.

Segalanya bermula dari Unit Belia di bawah Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan. Unit Belia mengendalikan latihan kepada golongan belia sebagai pemimpin masa hadapan.Apabila Dato' Sri Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri, beliau berpendapat unit ini sangat penting lantas Unit Belia diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri dan diberi nama Biro Tatanegara.

Pada tahun 1992, BTN mula melaksanakan Program Bina Negara. Program utama BTN pada masa itu ialah Kursus Bina Negara (KBN), Seminar Wawasan 2020 dan Kursus Bina Negara Kecemerlangan Pelajar (KBNKP).

Kursus Bina Negara (KBN) selama 5 hari 4 malam. Antara tajuk ceramah:

1. Pembinaan bangsa yang maju melalui perubahan sikap berteraskan sistem nilai
2. Dasar-dasar negara ke arah kecemerlangan bangsa
3. Perjuangan dan ketahanan bangsa ke arah pembinaan negara yang bermaruah
4. Pembangunan manusia menurut perspektif Islam
4. Wawasan 2020
6. Ceramah motivasi

Ceramah-ceramah tersebut diselangi oleh aktiviti Latihan Dinamika Kumpulan (LDK) sebagai pengukuhan terhadap isi kandungan ceramah.

Pada tahun 1999, BTN mula menggunakan modul yang dirasakan oleh sesetengah pihak sebagai bersifat 'perkauman', 'racist', chauvinis Melayu dan sebagainmya. Mungkin kerana mereka melihat kepada data-data yang membandingkan pencapaian antara kaum.

Empat tajuk ceramah dalam modul ini:

1. Tanahair
2. Kerajaan
3. Rakyat
4. Kedaulatan

Ceramah tanahair berkisar sejarah. Asas-asas pembinaan negara ditekankan. Negara terjajah selama 446 tahun 7 hari. Kita baharu merdeka lebihkurang 50 tahun. Apa yang penting dalam ceramah ini ialah kefahaman bahawa masa yang diperlukan untuk membina negara hingga menjadi seperti yang ada sekarang in begitui panjang berbanding dengan untuk menghancurkannya kita hanya perlu masa satu hari atau mungkin lebih singkat dari itu. Sudah tentulah sejarah menyebut latarbelakang negara, mengapa Melayu disebut bumiputera, siapa membawa kaum pendatang dan apa yang dilakukan oleh pemerintah supaya ketiga-tiga kaum ini dapat hdup dengan aman. Kefahaman terhadap latarbelakang kaum sepatutnya lebih memudahkan untuk mencapai 1 Malaysia. Kontrak sosial yang dipersetujui sebagai langkah pertama untuk mencapai 1 Malaysia sesuai dengan keadaan semasa.

Ceramah kerajaan mengajak peserta memahami sistem pemerintahan negara. Pilihanraya sebagai cara untuk memilih kerajaan. Setiap rakyat mempunyai hak satu undi bagi menentukan kerajaan. Undi sebagai kuasa rakyat mesti diterjemahkan supaya semua rakyat dapat hidup dengan harmoni. Hak undi bukan milik satu-satu kaum. Kebijaksanaan memilih dipentingkan supaya dapat menjaga hak dan kepentingan semua kaum.

Ceramah rakyat mengajak peserta melihat dan memahami status dan kedudukan semua kaum di Malaysia. Bagi mencapai 1 Malaysia, semua kaum harus mengambiltahu nasib rakan-rakan warganegara Malaysia. Bagaimana cara untuk mengurangkan bilangan penagih dadah Melayu, mengurangkan bilangan pengedar dadah bukan Melayu, kaedah terbaik mengurangkan penerima rasuah Melayu, mengajak bukan Melayu supaya tidak memberi rasuah walaupun diminta oleh Melayu, Melayu harus mengambil contoh bagaimana kaum Cina bersatu menyelesaikan masalah penagihan pil ecstasy anak-anak mereka dengan mengenepikan ideologi politik. Tan Sri Mufti Perak telah menyebut hal ini seperti dilaporkan dalam akhbar harian.

Ceramah kedaulatan menarik konsentrasi peserta supaya mengekalkan kemerdekaan negara. Negara mesti selamat dari ancaman dalaman dan luaran untuk mengekalkan kemerdekaan. Jangan sampai negara kembali ke kancah penjajahan. Kaum Cina pasti tidak dapat melupakan penderitaan nenek moyang mereka sewaktu penjajahan Jepun, orang Melayu pasti serik dengan siri penjajahan termasuk oleh penjajah Siam. Orang India pasti tidak mahu nasib buruk seperti yang dialami oleh nenek moyang mereka dahulu di India (mungkin sekarang). Oleh tu, semua kaum bertanggungjawab menjaga kedaulatan negara dari ancaman musuh.

Tunku Abd Rahman Putra al-Haj mengatakan bagi mengisi kemerdekaan kita memilih buku dan bukan peluru. Kenapa Hindraf memilih kekerasan? Kenapa ada pihak cuba menguji kesabaran dengan cuba membawa Chin Peng kembali semula ke Malaysia? Maka kursus BTN kalau difahami dengan baik akan dapat memberi jawapan kepada persoalan tersebut. Itupun bagi mereka yang mahu berfikir dengan rasional.

Ini adalah pandangan peribadi saya sebagai peminat ceramah dan kursus BTN. Sebarang cadangan amat di alu-alukan.

1 comment:

  1. Assalamualaikum dan salam ceria,ustaz..

    Siapakah "pihak" yang cuba membawa ChinPeng kembali ke Malaysia yang ustaz katakan?

    apa2 pun catatan ustaz memang terdapat banyak ilmu di dalamnya.

    ReplyDelete