Tuesday, September 13, 2016

HUJAN RAHMAT AIDIL ADHA


Aidil Adha tiba lagi dan disambut oleh seluruh umat Islam samada tetamu Allah di hadapan Kaabah mahupun tetamu Allah yang memenuhi ruang solat di ribuan masjid serata negara.

Seorang sahabat korporat pergi ke Mekah paling lewat dan pulang ke tanahair paling awal. sehari Sebelum berlepas dia masih lagi sibuk bekerja. Dia tidak lah sesibuk mana untuk bersiap menunaikan haji lantaran sudah biasa menunaikan haji dan umrah tidak sepertimana orang-orang biasa yang belajar selama lima tahun dengan berkursus dan hanya sempat membayangkan segala rukun haji, wajib haji serta perkara yang berkaitan dengannya dan hanya akan mengalaminya sendiri setelah sampai ke Tanah Suci.

Bila-bila masa sahaja dia boleh mengerjakan haji kerana mampu untuk tidak berebut-rebut mengikut kuota dan sebagainya. Pakej hajinya pasti mahal. Itulah untungnya orang yang ada banyak wang. Bila teringin pasti tidak kempunan. Rindu Kaabah menggamit perasaan. Alangkah bertuahnya orang seperti kawan saya ini.

Mungkin dia menginap di bilik mewah bertaraf lima bintang. Dari atas katil sahaja sudah terlihat menara indah menjulang tinggi dengan lampu bergemerlapan. Pemandangan yang jauh berbeza dari zaman Nabi Muhammad s.a.w. apatah lagi pada zaman Nabi Ibrahim. Bukankah Nabi Ibrahim telah mendoakan agar tanah yang tandus dulunya menjadi kawasan yang sentiasa dikunjungi manusia dengan pelbagai rezeki yang melimpah ruah kini. Doa Nabi Ibrahim makbul dengan bukti di depan mata namun ia juga bermakna rezeki hanya akan datang kepada orang yang rajin berusaha. Kalau orang kapitalis yang bijak membuat marketing plan pasti berjaya. Allah Maha Pemurah memberi rezeki kepada orang yang rajin berusaha.

Persoalannya siapakah yang memenuhi saf-saf hadapan Masjidil Haram saban waktu. Adakah penghuni bilik mewah bertaraf lima bintang atau hotel tidak berbintang.

Menginap di Zam-zam Tower dan bersolat di tepi tingkat bilik Kaabah View sungguh nyaman tanpa kesinambungan saf di Masjidil Haram kemudian layan Astro..rasa nikmat macam dalam syurga...berapa kos penginapan mungkin boleh membiayai ratusan golongan marhaen mengerjakan haji. 

No comments:

Post a Comment