Thursday, December 1, 2011

RETORIK MEMANG MENARIK


Petang semalam seorang sahabat menceritakan akan kekagumannya terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim sewaktu berceramah di Ayer Baloi, Pontian.

Saya bertanyakan berapa ramai pendengar. Jawabnya kira-kira 400 orang. Saya tanya lagi: orang tempatan atau orang luar. Maka jawabnya: Orang tempatan lah bukan macam ceramah UMNO sampai kena sewakan bas tak nak bagi orang cabut balik.

Katanya lagi 80% daripada pendengarnya adalah orang muda. Tegasnya pengundi baru.

Ada seorang anak muda menurutnya berkata, “ Kita tidak akan izinkan walau seekor nyamuk pun mengganggu DSAI.”

Menurut kawan saya itu, DSAI berkata seperti berikut:

“Alhamdulillah saya dapat juga datang ke Pontian ini. Ahli Parlimen Pontian pun boleh tahan. Orangnya glamour. Kalau Allah Taala beri kita sedikit kuasa maka jangan lah kita lupa diri dan sombong. Datuk Seri Najib pun kalau jumpa saya pun senyum dan beri salam..dalam hati kita tak tahu lah tapi ada orang yang diberi sedikit kuasa oleh Allah Taala sudah sombong dan tidak mahu berjumpa saya bahkan berpaling daripada saya.”

“Apakah buruk sangat manusia yang bernama Anwar Ibrahim ini hingga depan belakang semuanya disapu? “

“Saya pernah makan di semua istana dalam negara ini seperti Istana Johor, Istana Pahang, Istana Selangor, Istana Perlis dan semua istana dalam Malaysia. Saya juga pernah dipukul, ditelanjangkan, diberi makan dengan cara mencampakkan makanan di dalam penjara seperti memberi makan kepada anjing.”

Selepas itu apa lagi katanya? Tanya saya kepada kawan saya tersebut.

Lepas itu dia berceramah membela dirinya lah.

Kawan saya itu menyatakan akan kekagumannya lantas menyifatkan kononnya Anwar Ibrahim tidak sama dengan mana-mana ahli politik dalam negara. Bukan tandingannya Datuk Sabery Chik dan jauhlah daripada pemimpin politik yang muda-muda.

Antara kata-kata Anwar lagi:

“Kalau saya ikut saja kata Dr Mahathir dulu, Pak Lah takkan merasa menjadi Perdana Menteri jauhlah lagi Najib. Sedangkan saya sudah hampir benar dengan jawatan Perdana Menteri tetapi saya tidak sanggup menjadi pak turut kerana saya tidak sanggup mengkhianati rakyat.”

Pertamanya, dia kagum dengan cara ayat diungkap bagi menyebutkan Ahli Parlimen Pontian sombong dan lupa diri. Bagi saya itu hanyalah kepandaian dsai bermain kata-kata lantaran yang bercakap itu lulusan Pengajian Melayu dari Universiti Malaya. Isu MP Pontian “lari” daripadanya tidak memberi impak besar kepada kesejahteraan rakyat. Perkara tersebut hanyalah berbentuk peribadi di antara mantan TPM dengan MP Pontian sahaja dan tidak perlu dinyatakan demi meraih simpati bagi menyokong PR dalam PRU 13.

Bagi menafikan tuduhan liwat dan “permainan dalam cctv”, Anwar menyebut apakah buruknya makhluk yang bernama Anwar Ibrahim diciptakan oleh Allah Taala sehingga depan belakang semuanya disapu (bisexual). Dalam ayat yang mudah Anwar mengaku tidak bersalah hinggakan beliau merasakan bahawa beliau telah tidak diadili dengan baik. Soal samada buruk sungguh ataupun tidak berapa buruk kita serahkan kepada mahkamah di dunia serta pengadilan Allah s.w.t. di akhirat nanti.

Kenapa diungkit beliau pernah dilayan sebagai VVIP dan setelah lucut segalanya maka beliau dilayan seperti tahanan yang lain? Bukankah ini menunjukkan bahawa sesiapa sahaja dalam negara ini tidak akan terlepas daripada penghakiman menurut Perlembagaan Persekutuan. Bukankah beliau juga dulu yang selalu memperjuangkan kononnya sesiapa sahaja tidak patut terlepas daripada sistem kehakiman kalau didapati bersalah?

Anwar mendakwa tidak sanggup bersekongkol dengan Dr Mahathir untuk mengkhianati rakyat. Apakah pengkhianatan yang telah dilakukan oleh Dr Mahathir berbanding kehilangan wang RM3 bilion dari Bank Negara Malaysia sehingga menjatuhkan seorang Gabenor Bank Negara?

Apakah dengan menyimpan wang kertas RM1000 dan RM500 tidak memberi kesan kepada kesejahteraan negara? Negara tidak hilang wang? Sepatutnya selepas Dr Mahathir meminta supaya sesiapa yang memiliki wang kertas RM1000 dan RM500 memulangkan kepada Bank Negara, Anwar patut menyerahkannya supaya wang tersebut tidak “hilang”.

Saya rasa teruja dengan pidato Anwar Ibrahim yang cukup hebat setanding dengan Allahyarham Sukarno namun seperti kata Ibnu Khaldun sesebuah tamadun akan melalui fasa penubuhan, fasa kegemilangan dan melalui zaman kejatuhan maka apakah teori ini juga melibatkan seseorang tokoh pemimpin yang hebat....?

Sesungguhnya Allah yang memuliakan sesiapa yang dikehendakkiNya dan juga menjatuhkan sesiapa yang dikehendakkiNya.. wallahu a’lam..

No comments:

Post a Comment