Saturday, December 3, 2011

FAKTA DAN DATAKita disuruh oleh guru kita sejak dari sekolah rendah hinggalah ke peringkat universiti supaya bercakap berdasarkan fakta dengan menyajikan data yang tepat.

Selepas Tun Dr Mahathir memperkenalkan halatuju negara Malaysia pada tahun 2020 nanti, ia kemudiannya dikenali sebagai Wawasan 2020. Sejak itu pertumbuhan ekonomi negara adalah pada kadar 8 peratus setahun. Pertumbuhan yang baik ini semakin meyakinkan bahawa kita mampu mencapai status negara maju dengan acuan sendiri berbeza dengan 19 buah negara maju pada masa itu.

Pada tahun 1998, ekonomi negara merudum akibat serangan spekulator Yahudi antarabangsa. Apa yang menakjubkan ianya naik secara mencanak dalam masa yang singkat. Ini terjadi kerana langkah drastik dan tegas yang diambil oleh Tun Dr Mahathir Mohamad telah menyelamatkan negara daripada terjebak dengan hutang IMF seperti yang telah memerangkap beberapa negara lain. Argentina yang merupakan negara kelima terkaya di dunia telah jatuh lantaran terpikat dengan tawaran IMF tersebut.

Kejatuhan sekali lagi pada tahun 2001 telah berjaya dilonjakkan oleh kepimpinan negara di bawah Menteri Kewangan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Faktor kejatuhan ekonomi dunia pada tahun 2009 serentak dengan peralihan kuasa daripada Pak Lah kepada DS Najib merupakan cabaran kepada pemimpin baru negara. Terbukti dasar serta pendekatan kerajaan berjaya mengeluarkan negara daripada kemelut ekonomi sekaligus menepis tohmahan daripada pihak-pihak yang tidak senang dengan kestabilan politik dan kemakmuran negara.

No comments:

Post a Comment