Friday, December 10, 2010

PERWATAKAN DALAM KISAH HANG TUAH

Mari kita lihat 5 watak dalam peristiwa Hang Tuah sewaktu dipecat dari jawatan Laksamana.

5 watak itu ialah Sultan Melaka, Pateh Kerma Wijaya, Hang Tuah, Hang Jebat dan Bendahara Tun Perak.

Pateh Kerma Wijaya mencetuskan permusuhan dgn menyebar fitnah lantaran irihati dgn keistimewaan orang lain. Beliau tidak peduli sekiranya Melaka huru-hara kerana beliau tidak taat setia kpd negara. Apa yg penting cita-cita busuknya tercapai. Ini lah jenis manusia yg tidak bertanggungjawab dan sanggup memijak kepala org lain demi mencapai cita-cita politiknya.

Watak Sultan Melaka memperlihatkan seorang yang mudah melatah serta menerima bulat-bulat berita tanpa usul periksa. Tindakan terburu-buru pemerintah seperti ini telah meletakkan Melaka dalam keadaan huru-hara. Seseorang pemerintah mesti mahir dalam membuat keputusan besar melibatkan kepentingan negara.

Hang Tuah mangsa fitnah yang tidak menyesali takdir. Seorang yg mengetuai segala hulubalang Melaka telah hilang segala pangkat kebesaran dlm sekelip mata sahaja. Beliau sedih kerana tidak dapat berbakti kpd Sultan. Tuah tidak tahu dan tidak mahu bertuankan selain Sultan Melaka. Kecewanya terubat dgn pujukan Bendahara Tun Perak bahawa kebenaran akan terserlah jua. Tuah redha jika itu takdir Tuhan.

Hang Jebat tidak setuju dgn hukuman Tuanku.Akibat penentangannya yg bersifat derhaka, ramai rakyat Melaka yg tidak berdosa menjadi mangsa kerisnya. Segala harta kerajaan diguna tanpa mengikut prosedur, kepentingan negara diketepikan hanya kerana membela seorang sahabat. Jebat tewas dalam perjuangannya namun seperti prinsipnya ''Tangan yg mencencang bahu yg memikul''.

Bendahara Tun Perak matang dan bijaksana. Tun Perak amat disegani termasuk baginda Sultan. Bukan kah Raja Muhammad tidak menaiki takhta kerana membunuh anak Tun Perak? Tun Perak tidak mengamuk namun ketokohannya menyebabkan kata-kata dan nasihatnya menjadi ikutan.

Tun Perak juga tidak setuju dgn hukuman ke atas Hang Tuah. Dipujuknya Tuah, dihantar ke hujung Melaka, disuruh mengaji ilmu agama dan yakin bahawa ''Tuah akan ada gunanya di kemudian hari untuk negeri Melaka''. Kebijaksanaan dan pandangan jauh serta holistic Bendahara menyelamatkan Melaka. Tidak mengamuk dan berdemonstrasi bukan bererti kalah. Tun Perak benar dan menang dgn strategi halusnya.

Cuba kita renung sejenak, mungkin wujud 5 watak ini sepanjang sejarah manusia. Sejarah tetap relevan sebagai bahan renungan bagi tujuan perbandingan.wallahu a'lam..

No comments:

Post a Comment