Saturday, December 11, 2010

MASIH BELUM SEDAR

Sampai bila kita harus menjadi mangsa manipulasi, dipermain dan diperkotak-katikkan oleh orang lain. Sampai bila orang Melayu dijadikan “ayam laga” bagi mencapai niat orang yang melagakan kita itu.

Apabila orang lain memainkan isu Ketuanan Melayu sememangnya mereka tidak pernah senang dengan konsep itu walhal konsep tersebut telah banyak membantu mereka samada secara langsung atau tidak langsung.

Sewaktu di ambang kemerdekaan dan awal penubuhan Persekutuan Tanah Melayu, persefahaman yang telah dicapai ialah seperti yang telah diucapkan oleh pemimpin kala itu.

Tun Tan Cheng Lok berkata,”Biarlah Negara ini diperintah oleh orang Melayu, orang China berniaga dengan aman.”

Tun V.T. Sambanthan pula berkata,”Orang India dihalau dari Burma, tidak diterima di Indonesia tetapi orang India diterima sebagai rakyat di Tanah Melayu.”

Penolakan konsep Ketuanan Melayu oleh sesetengah pihak disokong pula oleh orang Melayu sendiri dengan menyamakan “Nasionalisme Melayu” dengan “Asobiyyah” atau “Qaumiyyah”.

Strategi melagakan orang Melayu Islam di Malaysia dengan menggunakan isu Islam telah lama digunakan oleh musuh-musuh Islam seantero dunia. Atas dasar dan semangat kononnya untuk menjaga kesucian Islam maka ditiupkan semangat supaya senjata dihalakan kepada Syiah dan Ahli Sunnah, Iran dan Iraq bahkan dasar “pecah dan perintah” sangat berkesan pada era kolonialisme. Kehebatan rakyat pribumi Indonesia sebagai contoh dengan bermacam ilmu persilatan terpaksa tunduk kepada kebijaksanaan Belanda melagakan sesama bangsa tersebut.

Penjajah telah angkat kaki dan kini kaum yang didatangkan oleh penjajah menggunakan strategi pecah dan perintah setelah lama menggunakan strategi “bersama dalam kepentingan kaum” tetapi dalam senyap dan tidak kelihatan walaupun sebenarnya ketahuan.

Maka kononnya atas nama nama Islam, disebut-sebut berulangkali bahawa kekuatan Melayu tidak terletak kepada kehebatan Melaka, Hang Tuah dan adat resam Melayu. Dengan lain perkataan, jangan sebut Melayu, jangan sebut Hant Tuah tetapi sebut lah Islam sahaja. Sebut Islam betul tetapi sebut Melayu maka sesatlah perjuangan.

Melayu yang kita sanjung ialah Melayu yang Islamik. Kajian tentang Melayu lah yang telah menyedarkan kita bahawa di Alam Melayu (Nusantara) telah wujud seorang Sultan yang sanggup keluar malam demi menjaga keamanan dan keselamatan Melaka dengan menangkap pencuri di luar pengetahuan Temenggong. Kita mungkin tidak menyamakan 100% ketokohan Sultan Alauddin Riayat Shah dengan Umar al-Khattab namun ini menunjukkan bahawa pengajian Islam di Melaka sedikit sebanyak telah memberi kesan kepada jiwa orang Melayu. Kedatangan penjajah telah melenyapkan Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka dan kini kaum peninggalan penjajah mempersoalkan konsep ketuanan yang telah dipersetujui.

Istana Melaka menyediakan tempat sebagai ruang perbincangan para ulama.perbincangan serta asihat yang diberikan oleh ulama meningatkan kita kepada zaman Khalifah Umar Abd Aziz. Kegemilangan pusat penyebaran dan pengajian agama Islam telah berlalu dengan kejatuhan Melaka ke tangan Portugis akibat pembelotan bangsa asing yang hanya mementingkan kedudukan mereka yang tidak pernah bersyukur dengan sikap lemah lembut dan pengorbanan penduduk asal.

Kita tidak menjadikan Hang Tuah sebagai tokoh ikutan100% untuk dicontohi oleh semua orang Melayu. Mungkin tanpa Hang Tuah pun, orang Melayu akan terus berketurunan.

Cuma pengkajian kita terhadap tamadun bangsa adalah sebagai perbandingan dan bukti menunjukkan bahawa setiap bangsa mempunyai tokoh yang mewakili imej Islam dari kalangan bangsa tersebut.

Maka berhati-hatilah kita dengan watak-watak seperti Pateh Kerma Wijaya, Si Kitul, Raja Mendeliar dan pegawai-pegawai kerajaan Melaka yang mengamalkan rasuah. Wallahu a’lam..

1 comment: