Tuesday, August 5, 2014

AL-MALIK FAISAL DAN HENRY KISSINGER

King atau Malik Faisal dari keluarga Saud merupakan seorang yang banyak berjasa kepada umat Islam. Sehingga kini, umat Islam di Malaysia masih lagi menggunakan Dewan al-Malik Faisal di Petaling Jaya daripada bangunan tersebut digunakan oleh Fakulti Pengajian Islam, UKM, Maktab Perguruan Islam dan Universiti Islam Antarabangsa. Dewan tersebut hanyalah sebahagian kecil sahaja daripada jasa dan sumbangan raja tersebut.

Perang Arab-Israel pada tahun 1973 membuktikan keberanian serta ketegasan King Faisal dalam menghadapi kuasa besar dunia Amerika Syarikat, Amerika dan Barat yang menyokong Israel telah disekat bekalan minyak oleh baginda sebagai protes terhadap kezaliman yang telah ditunjukkan ke atas bangsa Arab.
Tegas dan berprinsip

Henry Kissinger telah memberi amaran kepada Malik Faisal untuk memusnahkan kawasan minyak sekiranya sekatan bekalan minyak diteruskan oleh kerajaan Arab Saudi. ketegasan baginda tidak menyenangkan Amerika Syarikat dengan memberi jawapan tegas seperti berikut:

You are the ones who can't live without oil. You know we come from the desert, and our ancestors lived on dates and milk and we can easily go back and live like that again.

Setiausaha Luar Amerika, Henry Kissinger dalam memoirnya menulis, apabila beliau berjumpa Malik Faisal di Jeddah, beliau sambil bergurau berkata kepada baginda:

My plane ran out of oil, so will Your Majesty order it to get supplied with oil and we are ready to pay at international rates?
Malik Faisal tidak ketawa pun dengan gurauan Kissinger lantas berkata:

And I’am an old man who wishes to pray in Al-Aqsa before I die, so will you help me in my wish?”
Majalah Time mengiktiraf sumbangan Malik Faisal

Malik Faisal ditembak sehingga meninggal dunia pada 25 Mac 1975.  Adakah kemangkatan baginda juga merupakan konspirasi CIA?


No comments:

Post a Comment